Cum puteţi să evitaţi apariţia petelor de transpiraţie sub braţe şi mirosurile neplăcute ce apar atunci când temperatura creşte? Editorii unui site vă oferă şapte sfaturi utile care vă ajută să vă menţineţi prospeţimea în orice condiţii.
- O igienă ireproşabilă
Transpiraţia este utilă pentru a menţine o temperatură constantă în organism, cu scopul de a asigura funcţionarea organelor interne la parametrii normali. Transpiraţia este un fenomen natural. Problema constă în faptul că transpiraţia devine adeseori o chestiune jenantă, din cauză că este urât mirositoare. Mirosul neplăcut este cauzat de înmulţirea bacteriilor în zonele calde şi umede ale corpului. Bacteriile apreciază aceste zone, unde se pot înmulţi fără dificultate. Ele pot chiar să "colonizeze" hainele şi din acest motiv apare necesitatea de a purta îmbrăcăminte curată în fiecare zi, pentru a evita această "invazie", scrie site-ul linternaute.com.
Doar igiena perfectă este soluţia de care aveţi nevoie pentru a contracara mirosul neplăcut al transpiraţiei şi pentru a îndepărta bacteriile. Spălarea cu săpun, cel puţin o dată pe zi, urmată de clătirea cu apă din abundenţă şi de uscarea cu un prosop uscat reprezintă soluţia pentru a elimina eficient aceste bacterii.
Pe de altă parte, zonele corpului acoperite cu păr reprezintă adevărate "cuiburi" pentru bacterii şi din acest motiv trebuie să apelaţi fie la aparatul de ras, fie la tehnicile de epilare, pentru a evita mirosul neplăcut, dacă igiena zilnică nu este suficientă.
- Alegeţi îmbrăcăminte din materii naturale: lână, in şi bumbac
Deşi transpiraţia reprezintă un proces ce apare în mod natural la început, ea poate fi agravată de purtarea unor articole vestimentare prea călduroase pentru anotimpul în care ne aflăm sau care sunt fabricate dintr-un material care nu permite pielii să respire. Se recomandă evitarea hainelor din materiale sintetice şi alegerea acelor articole fabricate din bumbac, lână şi in. Hainele uşoare şi ample permit o mai bună aerisire şi o mai bună reglare a temperaturii corporale.
O serie întreagă de haine "anti-transpiraţie" sunt fabricate deja de câţiva ani. Este vorba despre materiale sintetice care permit aerului să treacă prin ele, deoarece textura acestora este mai largă decât cea a vechilor ţesături sintetice.
În plus, culorile închise absorb căldura soarelui şi sunt "mai calde" decât culorile deschise, în momentul expunerii la razele solare. Purtaţi haine albe sau deschise atunci când mergeţi la plajă, dacă vreţi să vă simţiţi bine.
- Bicarbonatul de sodiu - pentru a limita mirosurile neplăcute
Cunoscut şi apreciat de multe secole pentru nenumăratele lui virtuţi, bicarbonatul de sodiu poate fi folosit cu succes în mai multe scopuri. Acţiunea lui fungistatică (care împiedică dezvoltarea bacteriilor) este foarte utilă atunci când este folosit ca agent natural împotriva mirosurilor neplăcute, la orice vârstă.
Amestecat cu puţină apă pentru a forma o pastă ce este aplicată direct sub braţe sau adăugând puţină pudră de bicarbonat de sodiu pe bila antitranspirantului dumneavoastră, bicarbonatul vă asigură o dispariţie completă a mirosului neplăcut de transpiraţie.
Totodată, puteţi să adăugaţi puţin bicarbonat şi în maşina dumneavoastră de spălat pentru a vă debarasa de mirosul persistent de transpiraţie impregnat în haine. Pudra de bicarbonat poate fi presărată şi în încălţăminte pentru a absorbi mirosurile deja prezente şi pentru a preveni o dezvoltare viitoare a florei bacteriene în perioadele din an foarte călduroase.
- Un antitranspirant natural: piatra de alaun
Piatra de alaun este un mineral natural compus din sulfat dublu de aluminiu şi de potasiu. Piatra este umectată uşor înainte de a fi frecată pe piele, în zona axilelor. Această piatră depune un strat subţire salin pe piele, care luptă eficient contra bacteriilor ce se fac vinovate de apariţia mirosului neplăcut. Piatra de alaun nu diminuează transpiraţia, ea acţionează doar asupra mirosurilor neplăcute cauzate de acest fenomen.
Piatra de alaun este utilizată de mult timp ca un antiseptic şi ca un agent cicatrizant atunci când este aplicată asupra pielii proaspăt rase. Indiferent dacă este un produs de sinteză sau natural, piatra de alaun conţine săruri de aluminiu şi uneori săruri de potasiu.
Agenţia franceză de securitate sanitară a produselor de sănătate (AFSSAPS) a emis un aviz în anul 2006, în urma polemicilor considerate nefondate despre o presupusă legătură între cancerul mamar şi sărurile de aluminiu. Agenţia s-a pronunţat în favoarea inocuităţii produselor cosmetice ce conţin săruri de aluminiu şi pentru menţinerea utilizării lor în deodorante. În prezent, niciun studiu clinic nu a dovedit existenţa concretă a unei legături între cancerul mamar şi folosirea acestor tipuri de deodorante.
- Metoda clasică: deodorantele şi produsele antitranspirante
Aşa cum indică şi numele lor, aceste produse au un rol odorizant, pentru a masca mirosurile neplăcute. Însă ele nu acţionează direct asupra transpiraţiei. Rolul lor este de a evita apariţia mirosurilor neplăcute din cauza dezvoltării florei bacteriene. Deodorantele de tip spray au o acţiune mai puţin îndelungată în comparaţie cu cele de tip stick, a căror aplicare directă pe piele este mai eficientă decât aplicarea prin aerosoli.
Produsele antitranspirante acţionează asupra scurgerilor de transpiraţie. Acţiunea lor constă în îngustarea porilor din piele, împiedicând în acest fel o scurgere abundentă a transpiraţiei. Evacuarea căldurii din corp prin zona axilară va fi deci mai puţin importantă, corpul va elimina acest exces de căldură prin alte mijloace. Aceste produse sunt în general uşor parfumate, pentru a avea o dublă acţiune odorizantă. Antitranspirantele sunt deci mai eficiente decât deodorantele pentru limitarea transpiraţiei şi a mirosurilor asociate acesteia. Se recomandă aplicarea lor pe o piele curată şi uscată, ce poate fi zilnică şi sigură. Produsele fără alcool sunt de preferat pentru aplicarea pe pielea proaspăt rasă sau epilată. Ele pot fi aplicate la orice vârstă şi nu au contraindicaţii speciale.
- Lămâi, mandarine, castraveţi - dar nu condimente
Citricele au proprietăţi antiseptice care limitează dezvoltarea bacteriilor şi deci apariţia mirosurilor. O jumătate de lămâie trecută peste zona axilară, dar şi un parfum dulce cu aromă de mandarine, permit neutralizarea mirosurilor de o manieră cât se poate de naturală. Această metodă poate fi utilizată fără niciun risc şi în cazul copiilor. Totuşi, fiţi atenţi la zonele de piele vătămate sau proaspăt epilate: acţiunea antiseptică poate să provoace apariţia senzaţiei de usturime şi să favorizeze apariţia unor coşuri.
Proprietăţile astringente ale castraveţilor permit o îngustare a porilor şi limitează astfel scurgerea transpiraţiei. O simplă rondelă trecută pe sub braţe permite evitarea mirosurilor neplăcute şi o reducere considerabilă a transpiraţiei. Acest tratament trebuie efectuat cu regularitate pentru a obţine rezultate de durată.
Totodată, trebuie să evitaţi să consumaţi alimente condimentate - care "parfumează" transpiraţia - şi să evitaţi consumul de piper şi de usturoi, care nu doar amplifică senzaţia de căldură, ci şi parfumează transpiraţia.
- Beţi ceaiuri pentru a vă hidrata fără să vă încălziţi
Aşa cum se ştie, în deşert se bea ceai cald, dar nu fierbinte. Într-adevăr, contrar obiceiului european de a consuma băuturi foarte reci atunci când ne este cald, senzaţia de saţietate hidrică este doar iluzorie. Absorbind lichide reci, corpul reacţionează crezând că trebuie să se încălzească, iar atunci când consumă lichide prea calde, el vrea să se răcească. Rezultatul este un efect invers faţă de cel pe care îl speram. Consumul de ceai călduţ este recomandat pentru evitarea transpiraţiei.
Anumite plante au chiar calităţi antitranspirante, cum este cazul salviei. Administrată sub forma ceaiurilor, salvia este cunoscută de multe secole pentru virtuţile ei antitranspirante, în special datorită proprietăţilor ei tonice. Un vechi proverb spune: "Cine are salvie în grădină nu are nevoie de medic".
Ceaiul de salvie are în plus avantajul de a fi un produs natural şi are puţine efecte secundare. Salvia poate fi folosită zilnic, sub formă de infuzie, timp de mai multe săptămâni, pentru a avea primele rezultate - care sunt spectaculoase, potrivit celor care au testat-o. Dacă organismul dumneavoastră reţine prea multă apă, discutaţi mai întâi cu medicul dumneavoastră, înainte de a apela la ceaiurile de salvie.
Pe de altă parte, este bine de ştiut că alcoolul, cafeaua şi tutunul sunt substanţe care pot favoriza transpiraţia excesivă, iar consumul lor trebuie să fie moderat, mai ales în lunile de vară, când temperaturile ating valori ridicate.
pentru cei interesati sa scapa de transpiratie pot incerca pudra evera.
RăspundețiȘtergere