vineri, 3 iunie 2011

Cum sa iti faci un CV de nota 10.

Nume, prenume, adresa, telefon, adresa de e-mail
-Nici o alta informatie nu este ceruta.
-Daca iti vei schimba adresa noteaza pana c�nd este valabila cea curenta.
-Daca nu poti raspunde la telefon in timpul cursurilor, scrie si un numar de telefon unde iti pot fi lasate mesaje.
-Daca incluzi si o adresa de pagina WEB personala, asigura-te ca formatul este unul profesional. 
Obiectivul de cariera/ obiectivul pentru pozitia solicitata
-Pentru locurile de munca cu program redus sau pentru diversele colaborari obiectivul de cariera nu este esential. El ofera totusi angajatorului o idee despre ce ai de gand sa faci.
-Pentru slujbele permanente, pe baza de contract de munca, obiectivul personal pentru postul vizat este esential.


-"Obiectivul de cariera" se intinde pe o perioada mai mare de timp, in timp ce obiectivul personal pentru postul vizat se refera la primii pasi pe care ii vei face in organizatie.
-Obiectivele trebuie formulate in termeni de genul "ce poti sa faci pentru un angajator" si nu "ce poate angajatorul sa faca pentru tine". Evita expresiile ca "...unde imi voi putea folosi cunostintele si aptitudinile pentru a-mi largi nivelul de expertiza in...".
-Obiectivul trebuie formulat dupa locul de munca pe care il vrei acum, sau dupa aria in care vei lucra.
Sumarul calificarilor
-Este poate CEA MAI IMPORTANTA COMPONENTA a CV-ului. Sectiunea va oferi o imagine concisa asupra calificarilor tale tinand seama de obiectivele declarate de tine.
-Aici vrea orice angajator sa ajunga cand citeste un CV. In aceasta sectiune angajatorul va regasi in tine persoana ideala pentru postul pe care il ofera, va regasi avantajele competitive pe care le pui la dispozitie.
-Mergi pe urmele experientei tale de munca, a celei din pozitia de voluntar si/sau pe baza unor activitati extracurriculare in termeni de durata, scop, obiective atinse etc.
- Daca nu ai experienta relevanta, accentueaza aptitudinile pe care le-ai dezvoltat in termenii relatiilor interpersonale, organizationale etc.
-Experienta pe care o ai tinand seama de obiectivul declarat.
-Cunostintele tale relationat la numeroasele componente si aspecte ale postului spre care aspiri.
-Aptitudini pe care le ai pentru a indeplini efectiv cerintele locului de munca.
-Baza academica pe care o ai - completeaza experienta practica acumulata.
-Caracteristicile si atitudinile tale personale, asa cum sunt ele cerute de locul de munca solicitat.
Sumarul aptitudinilor
-Aceasta sectiune este esentiala in cazul CV-urilor care omit obiectivul pentru pozitia solicitata si a sumarului calificarilor. Ea va fi inserata imediat dupa sectiunea "Nume si Adresa".
-Are in componenta 3-6 subpuncte care subliniaza cele mai relevante puncte forte pe care le detii pentru locul de munca solicitat. Descrie avantajele tale competitive - valorile pe care le oferi.
-Mergi pe urmele experientei tale de munca, a celei din pozitia de voluntar si/sau pe baza unr activitati extracurriculare in termeni de durata, scop, obiective atinse etc. Daca nu ai experienta relevanta, accentueaza aptitudinile pe care le-ai dezvoltat in termenii relatiilor interpersonale, organizationale etc.
-Formele de educatie/training formale sau profesionale. Poate fi folositor sa mentionezi si cunoasterea altor limbi (engleza, franceza, germana etc.).
-Principalele arii in care posezi abilitati (ex. utilizarea calculatorului, instrumentare stiintifica etc.).
-Caracteristicile tale personale care sunt cerute de pozitia pe care o soliciti (ex. entuziasm, flexibilitate, atentie la detalii etc.).
Educatia
-Studentii in anii terminali vor scrie in CV daca sunt studenti in sistem de stat sau privat, diploma pe care urmeaza sa o obtina, disciplina pe care isi focalizeaza interesele, universitatea, anul inceperii facultatii, diversele titluri obtinute sau spre care aspira.
-Nu este necesar sa treci in CV scoala primara si gimnaziul absolvit, decat daca au fost institutii prestigioase.
-Mentioneaza liceul absolvit, diploma obtinuta, data si, daca doresti, poti scrie si specializarea obtinuta.
-Numele diplomelor obtinute nu se abreviaza.
-Toate etapele educationale vor fi scrise in ordine inversa absolvirii lor (cea mai recenta prima).
- Cursuri Relevante 
O sub-sectiune este cea a cursurilor care au relevanta in raport cu locul de munca dorit. 
Alege 6-10 cursuri care au legatura cu obiectivul declarat. Daca unul dintre cursuri nu aduce, prin titlul lui, informatii relevante cu privire la legatura cu obiectivul declarat, explica separat de ce a fost introdus in lista. Lista va trebui "aranjata" in ordinea prioritatilor. In orice caz, evita enumerarea haotica. Poate avea aspect tabelar pentru o mai buna citire.
- Proiecte 
In aceasta sub-sectiune pot fi scrise proiectele relevante, rapoartele, tezele etc. pe care le-ai pregatit.
Experienta IT&C
-Vor fi mentionate atat cunostintele teoretice, cat si cele practice. Poate fi realizat un tabel cu sectiunile: Hardware, Operating Systems, Software, Limbaje de programare.
Experienta profesionala
-CV-ul cronologic este cea mai acceptata forma pentru sublinierea experientei profesionale.
-Incearca acest format pentru inceput.
-Daca nu poti sa subliniezi punctele tale forte nca de pe prima pagina, incearca un CV cronologic modificat. Daca nici acesta nu ajuta, incearca CV-ul functional.
Cercetare stiintifica, certificare
-Prezinta o lista a calificarilor, tinand cont de obiectivul postului. Daca adaugi si date, ordinea va fi cea invers cronologica.
Premii, burse
-Mentioneaza numele premiului, numele institutiei care ti-a acordat premiul si data.
-Mentioneaza premiile importante, atat cele obtinute in facultate, cat si cele obtinute in liceu.
-Explica ce inseamna acel premiu daca cititorul nu poate intelege importanta.
Articole publicate
-Vor fi mentionate numai articolele aparute in revistele care ar trebui sa prezinte interes pentru angajator.
-Mentioneaza ce anume a fost publicat si ce a fost trimis spre publicare.
-Mentioneaza documentele pe care le-ai prezentat din pozitia de invitat special sau vorbitor invitat in cadrul diverselor cnferinte, seminarii etc.
Limbi straine
-Mentioneaza in primul rand limbile in care poti vorbi fluent si in care poti sa iti desfasori activitatea.
-Mentioneaza daca poti sa vorbesti si/sau sa scrii in limba respectiva.
Activitati/ interese
-Activitatile desfasurate ca voluntar pot fi incluse in mai multe moduri, in functie de mesajul pe care vrei sa-l transmiti. Poti sa incluzi activitatile de voluntariat in aceasta sectiune daca vrei sa demonstrezi modul de petrecere a timpului liber.
-Daca vrei sa subliniezi chiar activitatile in cauza, poti sa creezi o sectiune separata numita "Activitati voluntare". Aici vei putea sa mentionezi si organizatiile sub umbrela carora iti desfasori activitatea de voluntar, contributiile pe care le aduci etc. Incepe fiecare punct din lista ta cu un verb.
-Poti sa incluzi activitatea de voluntariat si in cadrul sectiunii care descrie experienta de munca daca activitatile prestate iti pot crea avantaje (ex. Assistant Manager - volunteer).
-Organizarea activitatilor va fi facuta in ordine invers cronologica.
-La finalul acestei sectiuni poti sa incluzi interesele tale. In general, angajatorii vor sa stie cum iti petreci timpul liber.
Referinte/ mapa personala
-Nota: "referinte la cerere" indica caracterul optional al acestora. Adaugati numele persoanei care va recomanda daca ea este bine cunoscuta de catre angajator. El va dori sa va intalneasca datorita prezentei respectivei persoane.
-Fara nume de referinta in CV va trebui sa te "vinzi" singur in fata angajatorului. Trebuie sa stii ca, in general, persoanele care iti dau referintele nu vor fi deranjate cu telefoane inutile.
-Persoana aleasa sa-ti dea referintele trebuie intrebata daca accepta folosirea numelui sau in CV. De asemenea trebuie sa te asiguri ce va spune in cazul in care va fi contactat telefonic de angajator. Iti va mentiona punctele puternice sau pe cele slabe?
-Daca un angajator cere o mapa personala (ex. grafic design, proiectare) va trebui sa o prezinti. Ca sa o prezinti, trebuie sa o ai. Realizarea unei mape personale ia ceva timp, asa ca trebuie pregatita continuu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu