duminică, 19 iunie 2011

Cum sa faci un CD sau DVD bootabil.

Pentru a înţelege mai bine ce înseamnă un CD sau un DVD bootabil trebuie să facem o referire la termenul de boot. Acesta provine de la un alt termen specializat şi anumebootloader. Încărcarea bootloader-ului reprezintă una dintre fazele pornirii oricărui sistem sau calculator. Pentru a porni, un calculator trece prin 4 faze, dependente una faţă de cealaltă :
  1. Încărcarea BIOS-ului ;
  2. Încărcarea Bootloader-ului ( este încărcat în memorie de BIOS şi este responsabil de selecţia între mai multe sisteme de operare care ar putea exista pe acelaşi sistem) ;
  3. Încărcarea nucleului( sau kernel) sistemului de operare ;
  4. Pornirea sistemului de operare ;
Bootloader-ul se găseşte pe primul sector al unui dispozitiv bootabil. Ceea ce caracterizează un dispozitiv bootabil este faptul că primul sector dintr-un astfel de dispozitiv este un sector de boot. Fără a intra prea mult în detalii, un sector de boot se numeşte Master Boot Record, ocupă 512 octeţi şi ceea ce-l diferenţiază este faptul că ultimii doi octeţi sunt de forma 0xAA55. Exemple de dispozitive bootabile sunt hard-diskuri, CD-ROM-uri, floppy-disk-uri sau memorii USB.
În mod normal, la pornirea unui calculator, acesta booteaza de pe hard-disk. În cazuri speciale aveţi nevoie ca sistemul să booteze de pe alt mediu, diferit de hard-disk. Un astfel de caz special este pornirea unui calculator fără sistem de operare inclus. Veţi avea nevoie ca acesta să booteze de pe un CD sau memorie USB care conţine un kit de instalare pentru sistemul de operare pe care vreţi să-l instalaţi. Pentru aceasta trebuie să faceţi câteva modificări în BIOS pentru a permite sistemului să booteze de pe unitatea de stocare corespunzătoare. Un mic ghid pentru o astfel de operaţie este următorul :
  • La pornirea calculatorului apăsaţi tasta F2 sau F8, în funcţie de ce calculator aveţi, pentru a intra în BIOS. Tasta se apasă imediat ce calculatorul a pornit, înainte ca sistemul de operare să înceapă să se încarce.
  • Intraţi în meniul Boot.
  • Sub meniul First Boot Device (sau Boot device priority etc.) se află o listă cu dispozitive în ordinea în care sistemul încearcă să booteze de pe aceste dispozitive.
  • Se pune CD-ROM( sau dispozitivul corespunzător) pe primul loc în listă, astfel încât calculatorul să booteze de pe acel dispozitiv.
  • Se salveaza modificările si se iese din BIOS, urmand apoi sa se restarteze calculatorul.
Modificarea prioritatii la Boot din BIOS
Modificarea prioritatii la Boot din BIOS
În continuare vă voi prezenta o modalitate de a crea un CD bootabil folosind utilitarul Nero :
  • Pasul 1 :P regătirea unui mediu bootabil
Pentru început avem nevoie de un mediu bootabil. Cea mai la îndemână soluţie ar fi un floppy-disk. În cazul în care nu dispuneţi de o unitate floppy, mai există două variante :
- crearea unei mici partiţii bootabile ;
- crearea unei imagini bootabile de floppy-disk ;
  • Pasul 2 : Crearea CD-ului folosind Nero
- se porneşte utilitarul Nero
- se porneşte un nou proiect
- se selectează CD sau DVD
- se selectează apoi CD[boot], respectiv DVD[boot]
- dacă la primul pas aţi creat un mediu bootabil folosind o dischetă sau o partiţie selectaţi  bootable logical drive. În cazul în care aţi folosit o imagine de floppy-disk selectaţi image file
- setaţi kind of emulation la Floppy Emulation 1,44 MB
- apăsaţi pe New
- adăugaţi fişierele imaginii pe CD/DVD
- apăsaţi Burn
Optiunea de creare CD bootabil cu Nero
Optiunea de creare CD bootabil cu Nero
Este bine ca după ce creaţi un astfel de CD/DVD bootabil să verificaţi dacă acesta funcţionează corespunzător, repornind calculatorul şi încercând să bootati de pe CD-ul sau DVD-ul nou creat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu